Πληροφορίες για την Αίγινα

Image

Το πανέμορφο νησί της Αίγινας είναι από τα πιο δημοφιλή της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και πανέμορφα γραφικά χωριά. Κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, χτισμένα τον 19ο αι., μένουν εκεί να θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε για 2 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εδώ ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση μετά την Επανάσταση του 1821.

Στην οδό Μητροπόλεως συναντάμε την βιβλιοθήκη της Αίγινας και στη συνέχεια το Καποδιστριακό Κυβερνείο, στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν το πρώτο Νομισματοκοπείο. Δύο δρόμους πιο κάτω συναντάμε και τον Πύργο του Μαρκέλλου. Πολύ κοντά στο λιμάνι, αριστερά όπως αποβιβαζόμαστε βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της "Κολώνας" όπως είναι γνωστός από την μοναδική κολώνα, απομεινάρι του Ναού του Απόλλωνα Δελφινίου, δωρικού ρυθμού, που δέσποζε στον λόφο.

Βορειοδυτικά της Αίγινας βρίσκεται η Κυψέλη μια πυκνοκατοικημένη κοινότητα με παραδοσιακά διώροφα σπίτια και την υπέροχη κεντρική πλατεία. Οι επισκέπτες της περιοχής θα κολυμπήσουν στην Καβουρόπετρα. Ο ίδιος δρόμος συνεχίζει για το γεωργικό οικισμό Βαθύ και καταλήγει στο μικρό λιμάνι της Σουβάλας εξελισσόμενο τουριστικό θέρετρο με ωραία παραλία. Παράκαμψη από τον παραλιακό δρόμο για την Βαγία οδηγεί στους Αγίους χωριό πνιγμένο στα πεύκα γνωστό για το ναό του Απόστολου Κρίσπου μαθητή του Απόστολου Παύλου.

Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει για την Βαγία τουριστικό χωριό με όμορφη αμμουδερή παραλία. Από την Βαγία παίρνουμε τον δρόμο προς την αγροτική κοινότητα του Μεσαγρού χτισμένη στους πρόποδες της Αφαίας με παράδοση στην κατασκευή κανατιών. Από τον Μεσαγρό μπορείτε είτε να πάρετε τον δρόμο ανατολικά που οδηγεί στον ναό της Αφαίας και στη συνέχεια στο καταπράσινο τουριστικό θέρετρο της Αγία Μαρίνας, είτε να συνεχίσετε δυτικά προς την πόλη της Αίγινας.

Λίγο πριν την Αγία Μαρίνα, είναι κτισμένος ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας, μέσα στα πεύκα με θέα την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Σώζονται 24 από τις 34, συνολικά, κολώνες του ναού. Έχει κτιστεί το 480 π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιραβλέπεις το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών.

Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

Στο δρόμο προς την πόλη της Αιγινας θα συναντήσετε το χωριό Κοντός όπου βρίσκονται δύο βασικά αξιοθέατα του νησιού, η μονή του Αγίου Νεκταρίου και η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού η Παλαιά Χώρα. Την ολόλευκη μονή του Αγίου Νεκτάριου έχτισε το 1904 – 10 ο μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος. Η παλαιά χώρα ιδρύθηκε πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο όταν το 896 η πόλη στο λιμάνι δέχτηκε επιδρομή από Σαρακηνούς πειρατές και οι κάτοικοι φοβισμένοι υποχώρησαν προς την ενδοχώρα.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται το παραδοσιακό ψαροχώρι Πέρδικα όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και από όπου θα περάσετε με καραβάκι απέναντι στο μικρό ακατοίκητο νησάκι Μονή. Στην Μονή θα απολαύσετε ένα δροσιστικό μπάνιο στην αμμουδιά της και θα ζήσετε την μοναδική εμπειρία να δείτε από κοντά ελάφια, παγώνια αλλά και άλλα προστατευόμενα είδη της περιοχής.